TeMaN..

Thursday, March 28, 2013

DAH TUA.. BALAS BUDI pula... :)

Bercerita mengenai balas budi kepada mak ayah
ada orang bertanyakan saya

 A : ko ni dh kje.. sebulan ko bg bpe RM kt mak ayah ko ?

B : kerja pown dh.. xkn xde bg apa apa kt mak ayah kowt ?

C : ko ni.. kje dh.. tp ak tgk.. mcm xde ape ape ko bg kt mak ayah ko.. dok minta lg ngn depa ada la..


ye... memang saya xde bagi duit tiap tiap bulan kt mak ayah saya
xde hulur duit
xde bank in duit

tapi......................

actualy.. byk cara untuk membalas budi aka mengenang jasa
bukan hanya bagi duit tiap tiap bulan
kekadang
xde makna
every month bank in duit kt parent
tp..
nk kol seminit dua pown susah
nk blk kg pown susah
nk sms pon susah

berikut..antara list perkara yg kita blh buat tuk always "dekat" dengan family kita.
sebab kalau nak cakap membalas budi
mmg rasanya bukan la
coz budi n jasa dieorg.. sgt tidak terbalas


1. slalu text / sms / mms..
kekadang..xperlu nak panjang panjang
pendek pon cukup..
klu mcm xtaw nk sms ape
juz blh text.. selamat pagi mak.. atau.. abah sihat ari ni?
or paling tidak pown
sms time time penting dieorg
selamat hari jadi ma
epi birthday abah

2. kol
ade org..mls nk taip..dia senang kol
kol ni plak.. ikut org..
ade jenis org.. dia x ske tpon lama lama.. tp dia kerap tpon
ade plak org..xske sgt tpon..tp skali dia tpon..dia akan ckp lama lama
naz xtaw org len.. tp klu naz.. klu ade org "tak senang" or tgh "serabut"
naz kol my mum...kekadang x mengadu pon masalah tu
juz kol.. "ma, kt mne? dok wt pe?"
tu je.. hati dh tenang
bila kita kol parent kita nie.. terubat hati dieorg
mcm kami adik bradik.. mmg kt umah akan bising.. always bercakap or bergaduh
so ble masing masing jauh.. parent kita akan rindukn suara kita tu
mmg time kita gaduh dieorg akan ckp kita buat bising
tp ble kita tiada..dieorg sgt rindukn suara kita
so apa slh nya.. kol dieorg sekejap..
just tanya kbr.. dok wt pe.. dh mkn..cukup la..

bersambung.... [de kje plak nk setel]

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)